Πασχαλινό Τραπέζι
Πιάτα που θα παρουσιαστούν :
Πίτες :
Μανιταρόπιτα με μπεσαμέλ
Πίτα της επόμενης μέρας
Ταψιά :
Γεμιστά
Παστίτσιο
Σουφλέ
Dippings :
Tζατζίκι
Σπιτικό χούμους
Συνοδευτικά :
Τυροκροκέτες
Φαλάφελ
Ρυζομπαλάκια με γλυκόξινη
Κυρίως πιάτα:
Μανιταρίτσα
Κριθαρωτό ή Ρύζι με Σνίτσελ ή Κεφτεδάκια
Γλυκά :
Σοκολατόπιτα με παντζάρι (not what you think again)
Πλανήτης από κακάο
Πίτες :
Μανιταρόπιτα με μπεσαμέλ :

Θα χρειαστείτε :
φύλλα σφολιάτας ή φύλλα για πίτα
όσα αναφέρονται παρακάτω στα υλικά για την μπεσαμέλ και τη γέμιση
Υλικά για την μπεσαμέλ :
500 ml φυτικό γάλα κατά προτίμηση βρώμης , εάν πάρετε αμυγδάλου -χωρίς ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
ή 2 κουταλιές μαργαρίνης και μία ελαιόλαδο
λίγη κανέλα και αλάτι
3 με 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εάν πάρετε μπεσαμέλ σε σκόνη , χρησιμοποιήστε το φυτικό γάλα με μία κουταλιά μαργαρίνης ή ελαιόλαδο .

Βάζετε το μισό γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά . Συγχρόνως, βάλτε το άλλο μισό σ' ένα βαθύ μπωλ , αναμείξτε το βούτυρο αφού το λιώσετε , προσθέστε και το λάδι . Προσθέστε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το για ν' αποφύγετε σβόλιασμα και ξεκινήστε ν' ανακατεύετε μ' ένα σύρμα μαρέγκας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα , όσο γίνεται χωρίς σβώλους.
Προσέξτε το γάλα που ζεσταίνετε να μ η ν βράσει !!!
Προσθέστε το μίγμα με το αλεύρι στο ζεσταμένο γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέσα στην κατσαρόλα . Αφήστε το να βράζει για περίπου 10' ή μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα .
Προσθέστε το αλάτι και την κανέλα και ανακατέψτε καλά .
Αφήστε το να κρυώσει .
Υλικά για την γέμιση :
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ή κονσέρβα1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι
φυτικό τυρί κίτρινο τριμμένο (χρησιμοποιώ το "ευλογημένο")
φυτικό λευκό τυρί τύπου φέτας (προαιρετικά , μπορείτε και ν' αποφύγετε τα τυριά)
σπόρους αμαράνθου
αλάτι , πιπέρι, πάπρικα
ελαιόλαδο
λίγο λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
Πλύντε τα καλά και ψιλοκόψτε τα . Προσωπικά προτιμώ τα πλευρώτους , μπορείτε όμως να κάνετε ένα μιξ μανιταριών . Εάν πάρετε κονσέρβα, φροντίστε να τα ξεπλύνετε και να τα στραγγίξετε καλά .
Καθαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόψτε τα .
Προσθέστε τα όλα στο τηγάνι και τσιγαρίστε τα στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τους σπόρους αμαράνθου με το κρασί και τα μπαχαρικά και αφήστε να πάρουν μια βράση ακόμα. Δεν πρέπει να μείνει πολύ ζουμί όμως γιατί θα σας χαλάσει την πίτα.

Στην συνέχεια , περιχύστε από πάνω την μπεσαμέλ και πασπαλίστε με το τριμμένο φυτικό τυρί. Το μέρος των φύλλων που έμειναν έξω απ' το ταψί , γυρίστε τα προς τα μέσα ώστε να καλύψουν την πίτα και συνεχίστε να τα περνάτε με πινέλο . Μην τα γεμίσετε λάδι , λίγο με το πινέλο ίσα να μην κολλάνε. Εάν έχετε πάρει το φύλλο σφολιάτας, απλά σκεπάστε την πίτα σας με αυτό και πιέστε απαλά στις γωνίες ώστε να κλείσει γύρω -γύρω η πίτα .
Ψήστε σε όσους βαθμούς και για όση ώρα λένε οι οδηγίες στην συσκευασία του φύλλου.
Βάλτε την θερμότητα να διαχέεται πάνω κάτω και προσέξτε να ροδίσει το φύλλο .
Εάν θεωρήσετε πως έχει ψηθεί απ' έξω αλλά όχι από μέσα, τότε σκεπάστε με αλουμινόχαρτο ( μην ακουμπάει στην πίτα σας όμως) και συνεχίστε το ψήσιμο .
Ψήστε σε όσους βαθμούς και για όση ώρα λένε οι οδηγίες στην συσκευασία του φύλλου.
Βάλτε την θερμότητα να διαχέεται πάνω κάτω και προσέξτε να ροδίσει το φύλλο .
Εάν θεωρήσετε πως έχει ψηθεί απ' έξω αλλά όχι από μέσα, τότε σκεπάστε με αλουμινόχαρτο ( μην ακουμπάει στην πίτα σας όμως) και συνεχίστε το ψήσιμο .
Πίτα της επόμενης μέρας :
Λέγεται πίτας της επόμενης μέρας γιατί συνήθως γίνεται με υλικά που έχουν περισσέψει από μαγείρεμα της προηγούμενης μέρας 😜 Επειδή είναι της επόμενης μέρας . είναι πιο εύκολη η παρασκευή της. Ποιος έχει την ενέργεια να φτιάχνει περίπλοκα πράγματα αν όλη η ενέργεια του σώματος έχει αφιερωθεί στην πέψη ; 😋 Είναι όμως, πραγματικά πεντανόστιμη και ειλικρινά την προτείνω για το κυρίως τραπέζι. Μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί και πλήρες γεύμα για οποιαδήποτε μέρα.
Υλικά :
Τηγανιτές πατάτες
2 μεγάλες ντομάτες
Μανιτάρια
2 Κρεμμύδια ξερά
Σπόρους αμαράνθου (απλά τους λατρεύω ! )vegan μπεσαμέλ
φυτικά τυριά (λευκό και άσπρο)
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. μαργαρίνη
1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι καρύδας ( δεν πειράζει αν δεν έχετε)
μισό ποτήρι γάλα βρώμης ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
αλάτι , πιπέρι , πάπρικα
Τσιγαρίστε τα μανιτάρια και φτιάξτε την μπεσαμέλ όπως περιγράφετε στην μανιταρόπιτα παραπάνω. Ψιλοκόψτε τις τηγανητές πατάτες και τις ντομάτες καθώς και τα φυτικά τυριά . Στρώστε τα και ανακατέψτε τα καλά μέσα σ' ένα πυρέξ. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι .

Χτυπήστε καλά στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο και το φυτικό γάλα . Προσθέστε το γιαούρτι και χτυπήστε σε χαμηλότερη ταχύτητα . Προσωπικά , προτιμώ το χτύπημα με το χέρι . Το μίγμα δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό. Εάν βγαίνει πολύ ρευστό, προσθέστε λίγο αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Ταψιά :
Παστίτσιο :
Υλικά :
Όσα περιγράφησαν παραπάνω για την μπεσαμέλ .
Φυτικά τυριά
Μακαρόνια χοντρά ή πένες
κιμάς σόγιας
κρεμμύδια ξερά
λίγο σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι, κανέλα
Βράζετε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν al dente. Μην πετάξετε το νερό τους αλλά κρατήστε δυο κούπες για το βράσιμο της σόγιας . Αφού τα στραγγίξετε , αλατίστε τα και ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο ή μαργαρίνη για να μην κολλήσουν.
Για την ετοιμασία του κιμά σόγιας, δείτε εδώ :https://atenavegana.blogspot.com/2019/06/whats-on-todays-table-scroll-down-for.html
Στρώστε τα μακαρόνια στο ταψί , βάλτε από πάνω τον κιμά σόγιας και καλύψτε με την μπεσαμέλ. Προαιρετικά, στρώστε τριμμένο φυτικό τυρί .
Βάλτε το στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
Σουφλέ :
Υλικά :
500 γρ. μανιτάρια
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδολίγο λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
φυτικά τυριά τύπου φέτας και κίτρινο τριμμένο
πένες μακαρόνια
vegan μπεσαμέλ όπως περιγράφηκε παραπάνω
Βράστε τα μακαρόνια και κρατήστε λίγο απ' το νερό για να φτιάξετε τα μανιτάρια αργότερα .
Αφού τα στραγγίξετε, βουτυρώστε τα ή ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Τσιγαρίστε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια και το κρασί όπως περιγράφηκε επίσης παραπάνω στην μανιταρόπιτα .
Απλώστε τα μακαρόνια στο πυρέξ κι ανακατέψτε μέσα το φυτικό τυρί τύπου φέτα .
Από πάνω στρώστε τα τσιγαρισμένα μανιτάρια και φροντίστε να καλύψουν την επιφάνεια .
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι :
Είναι πάρα πολύ νόστιμο.
Dippings :
Tζατζίκι
Υλικά :
500 γρ. φυτικό γιαούρτι είτε αμυγδάλου σκέτο είτε το koko που προτιμώ
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
ένα αγγούρι
αλάτι , πιπέρι
ελαιόλαδο
Τρίψτε το αγγούρι και σουρώστε καλά το νερό . Τρίψτε το σκόρδο.
Ανακατέψτε τα καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να δέσουν .
Παίξετε με τις ποσότητες, δοκιμάστε όσο το φτιάχνετε μέχρι να βρείτε πόσο αλμυρό ή σκορδάτο το θέλετε .
Τip : εάν σας έχει μείνει φυτική φέτα, διαλύστε την μέσα στο μείγμα !


Σπιτικό χούμους


Τα βάζουμε στο μπλέντερ με πιπέρι, αλάτι , ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα (προαιρετικά ) . Στύβουμε λίγο λεμόνι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα .
Χρησιμοποιήστε το για να βουτήξετε τα φαλάφελ σας ή τις τηγανητές πατάτες ή σαν άλειμμα για το ψωμί σας !
Το χούμους πάει παντού 😊
Συνοδευτικά :
Ρυζομπαλάκια με γλυκόξινη 
Η συνταγή υπάρχει εδώ : https://atenavegana.blogspot.com/2019/08/5.html
Τυροκροκέτες και φαλάφελ :
Εγγυημένη επιτυχία .
Κυρίως πιάτα:
Μανιταρίτσα
Για την Μανιταρίτσα , προτείνω την εξής συνταγή που έχω δοκιμάσει και μου αρέσει πολύ :
http://vegankainostimo.blogspot.com/2014/12/blog-post_20.html
http://vegankainostimo.blogspot.com/2014/12/blog-post_20.html
Κριθαρωτό ή Ρύζι με Σνίτσελ ή Κεφτεδάκια
Είστε δεν είστε vegan , αξίζει εξαιρετικά να δοκιμάσετε τα παρακάτω δυο είδη :
![]() |
Μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο φυτικό λευκό τυρί, κοκκινιστό κεμπάμ σόγιας και πατέ ελιάς . |
![]() |
Σερβίρετε τυροκροκέτα και σνίτσελ λαχανικών με ρύζι . |
Βράστε το κριθαράκι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης ) και ανακατέψτε το καλά με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά .
Το ίδιο και με το ρύζι . Ιδιαίτερα αν σας έχει μείνει ζωμός λαχανικών , προσθέστε τον στο βράσιμο του ρυζιού.
Βάλτε το σε κούπα ή σε φόρμα ώστε να πάρει σχήμα για σερβίρισμα. Αναποδογυρίστε στο πιάτο κουνώντας πολύ ελαφρά για να ξεκολλήσει .
Το ίδιο και με το ρύζι . Ιδιαίτερα αν σας έχει μείνει ζωμός λαχανικών , προσθέστε τον στο βράσιμο του ρυζιού.
Βάλτε το σε κούπα ή σε φόρμα ώστε να πάρει σχήμα για σερβίρισμα. Αναποδογυρίστε στο πιάτο κουνώντας πολύ ελαφρά για να ξεκολλήσει .
Τα κεφτεδάκια είναι πανέτοιμα. Τα βάζετε απλά για τηγάνισμα !
![]() |
Μπορείτε να σερβίρετε με μουστάρδα ή vegan μαγιονέζα και λίγο λεμόνι. |
Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε έναν υπέροχο συνδυασμό σερβιρίσματος :
Γλυκά :
Βηγκανοποιήστε την καταπληκτική συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για το κέηκ σοκολάτας με παντζάρι .
http://steliosparliaros.gr/diafora_extra/allatini/keik-me-pantzari/
Η γαρνιτούρα από πάνω , είναι γιαούρτι αμυγδάλου με γεύση φράουλα , της εταιρείας Όλυμπος και πασπαλισμένη με κράμπλς απ' το ίδιο το κέηκ.
Έτσι , για το εφέ 😍
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ζουμί από το παντζάρι , προσθέστε ζάχαρη και χτυπήστε το να φτιάξετε
γλάσο . Το χρώμα είναι υπέροχο και η γεύση είναι πολύ ωραία . Ξέρω πως για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα παντζάρια, τους ακούγεται λίγο παράξενο. Όμως το παντζάρι γλυκίζει ούτως ή άλλως και δένει εξαιρετικά με το κακάο και τη ζάχαρη.
Πλανήτης από κακάο
Η εκτέλεση είναι εδώ : https://atenavegana.blogspot.com/2019/08/2.html
Μπορείτε να εκτελέσετε την συνταγή κάνοντας την παραλλαγή με κόκκινα φρούτα


🌞
Είναι μια υπέροχη γιορτή που αφορά πολλά περισσότερα απ' το φαγητό και τις γιορτινές στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους . Είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε τις έννοιες της ζωής , του θανάτου, της ανθρώπινης φύσης, της θεϊκής υπόστασης, του πόνου και της λύτρωσης !
Περάστε το Πάσχα σας αναίμακτα χωρίς να κοστίσουν οι επιλογές σας τη ζωή κάποιου ζώου !Μας έπλασε ο ίδιος Θεός .
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση !!!
Comments
Post a Comment