ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ , o εχθρός που δεν γνωρίζετε ...

     

ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ , o εχθρός που δεν γνωρίζετε ...


(scroll down for english )

 Όσο μπορείτε να το αποφύγετε, αποφύγετέ το !
Ανυπολόγιστες οικολογικές
καταστροφές απ' την
μαζική παραγωγή
φοινικελαίου


     



(Ε ρε φίλε, ζεις στη χώρα βασίλισσα του ελαιολάδου και χρησιμοποιείς φοινικέλαιο ;;)

«Τι πρέπει να γνωρίζω ως ενσυνείδητος καταναλωτής για το φοινικέλαιο;»

Προσοχή !!! Αναρίθμητα προϊόντα περιέχουν φοινικέλαιο. Σε πόσες ετικέτες το έχει διαβάσει ; |

«Πάρτε μια οποιαδήποτε συσκευασία τροφίμου απ’ το σουπερμάρκετ , υπάρχουν 50% πιθανότητες να περιέχει φοινικέλαιο». (πηγή : Anuradha Raghu , https://web.archive.org/web/20170517225045/https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-17/soap-to-chocolate-we-consume-17-pounds-of-palm-oil-each-year )

«Τι πρέπει να γνωρίζω ως ενσυνείδητος καταναλωτής για το φοινικέλαιο;»
Αρχικά , από πού προέρχεται ; Πώς μοιάζει η πηγή απ’ την οποία παράγεται;
Φοινικόδενδρο











https://www.123rf.com/photo_37958889_palm-oil-trees-at-palm-oil-estate-in-mersing-johor-malaysia-.html








Kαρποί του φοινικόδενδρου

Στις παραπάνω εικόνες βλέπετε το δέντρο και τον καρπό που παράγουν το φοινικέλαιο.
  Το είδος του φοινικόδεντρου που έχει κατακλύσει την βιομηχανία, προέρχεται απ’ την Αφρική . Το πήραν οι Άγγλοι κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και το φύτεψαν στις αποικίες τους στην Μαλαισία αρχικά ως διακοσμητικό φυτό. Fan fact έτσι ; Υπάρχουν κι άλλες διασκεδαστικές πληροφορίες απ’ το πεδίο της αρχαιολογίας σχετικές με το φοινικέλαιο αλλά θα τις παρακάμψουμε για την ώρα…
Η καλλιέργεία του ως διατροφικού είδους , έγινε εντατικότερη για να καταπολεμηθεί η πτωτική οικονομία της χώρας (η φτωχοποίηση κοινώς) και να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας. Καλά μέχρι εδώ. Οι βιομηχανίες όμως, διαπιστώνοντας πως το φοινικέλαιο έχει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση και μπορείς να του αλλάξεις τα φώτα στην επεξεργασία κρατώντας την τιμή του πάμφθηνη , έγιναν άπληστες
Η εξίσωση της καταστροφής :
άπληστη βιομηχανία + (αδαείς + αδιάφοροι καταναλωτές)= Μακροπρόθεσμη καταστροφή οικονομική, οικολογική, κοινωνική
  Ενώ το φοινικέλαιο στην αγνή του μορφή είναι αρκετά θρεπτικό , μετά την επεξεργασία του ραφιναρίσματος (αποχρωματοποίηση και εξουδετέρωση της μυρωδιάς καθώς και προσθήκη άλλων αρωματικών υλών), γίνεται επιβλαβές.
Μην τρέφουμε αυταπάτες. Οτιδήποτε χρησιμοποιείται σε μαζική παγκοσμιοποιημένη κλίμακα δεν μπορεί να είναι υγιεινό. Αναπόφευκτα θα υποστεί επεξεργασία που να το κάνει ανθεκτικό σε μεγάλα ταξίδια και μεγάλο χρόνικο διάστημα στα ράφια .

Συνδέεται το φοινικέλαιο με τις καρκινογενέσεις ;

Γιεπ … Δυστυχώς , ναι . Πάλι βέβαια, νιώθω την ανάγκη να κάνω έναν διαχωρισμό. Εάν πάρει ο ιθαγενής τον καρπό και παράξει λάδι , θα είναι θρεπτικό. Εάν πάρει η βιομηχανία τροφίμων τους καρπούς και προσπαθήσει «να βγάλει απ’ την μύγα ξύγκι», να τους πάει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και να το βάλει σε δισεκατομμύρια προϊόντα, τότε ναι, θα έχει μετατραπεί σε μια παντελώς χημική, καρκινογόνα ουσία.
Πιο συγκεκριμένα, για να ενσωματωθεί το φοινικέλαιο στα τρόφιμα πρέπει να θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Mε την υπερθέρμανση αφαιρείται το κόκκινο χρώμα που φυσιολογικά έχει το φοινικέλαιο κι εξουδετερώνεται η έντονη μυρωδιά που προαναφέραμε. Κατά την υπερθέρμανση όμως, απελευθερώνεται η ουσία «γλυκιδόλη» , μια οργανική ένωση (συναποτελείται δηλαδή από άνθρακα), της οποίας η χορήγηση έχει αποδειχτεί οτι προκαλεί καρκινικούς όγκους . Την πλήρωσαν πάλι τα πειραματόζωα καθώς τα ποντίκια και οι αρουραίοι που κατανάλωσαν γλυκιδόλη ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στο στομάχι τους.
Οι αρουραίοι και τα ποντίκια μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλίκό με μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.




 





















    Ο λόγος που γίνονται πειράματα με τις βλαβερές ουσίες στις τροφές , δεν είναι για να τις εξαλείψουν εφόσον είναι βλαβερές αλλά για να διαπιστώσουν σε τι ποσότητες μπορούν να τις χορηγούν , για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να καθυστερήσει όσο γίνεται η εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το προϊόν ωστόσο, θα έχει κυκλοφορήσει, θα έχει καταναλωθεί και τα κέρδη θα έχουν πολλαπλασιαστεί.
    Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, οι εταιρείες που εμπορεύονται το φοινικέλαιο έσπευσαν να βεβαιώσουν πως οι θερμοκρασίες στις οποίες γίνεται η επεξεργασία είναι αυστηρά ελεγχόμενες .
    ΟΜΩΣ συντελείται μία ακόμη τεραστίου μεγέθους οικολογική καταστροφή. Απ’ την στιγμή που το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται και στα καύσιμα και στα καλλυντικά και στις τροφές σε παγκόσμια κλίμακα, μιλάμε για μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ετησίως. Κι όταν οι αριθμοί ανεβαίνουν , ανεβαίνει κι η φρενίτιδα. Για ν’ αυξηθεί λοιπόν η παραγωγή, αποψιλώνονται τα δάση στην Ινδονησία και την Μαλαισία μ’ εντατικούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει πως οι πόροι οξυγόνου μειώνονται αλλά και το «σπίτι» , το φυσικό περιβάλλον, πολλών ειδών καταστρέφεται. Οι εικόνες είναι παραπάνω από θλιβερές. Κάποιοι άνθρωποι επιδιώκουν την καταστροφή, άλλοι γυρνάνε το κεφάλι κι αδιαφορούν, άλλοι θλίβονται αλλά δεν αλλάζουν τρόπο ζωής κι άλλοι θλίβονται κι αλλάζουν τρόπο ζωής. Εάν όμως , η αλλαγή δεν γίνει σε μαζικό επίπεδο, είμαστε ό λ ο ι καταδικασμένοι. Και μπορεί το κέρδος $$ να το βγάζεις τώρα αλλά καταδικάζεις τόσο τις παρούσες όσο και τις μελλοντικές γενιές να ζουν πού ;; Σε τσιμεντουπόλεις ή παραγκουπόλεις με φιάλες οξυγόνου σε μια ερημοποιημένη γη;;
Πιο συγκεκριμένα :

Ουρακοτάγκος με το μικρό παιδί του στην αγκαλιά του . Διασώστες προσπαθούν τους συνεφέρουν και να τους κρατήσουν
στη ζωή. Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης παραγωγής φοινικελαίου είναι αληθινές και τραγικές...
εικόνα: https://www.lifo.gr/articles/environment_articles/112394
     

                                                                                                                                                                                               
  <<Σε μόλις 25 χρόνια, περισσότερο από το ένα τέταρτο των δασών της Ινδονησίας – 76 εκατομμύρια στρέμματα, μια έκταση σχεδόν όση είναι η η Γερμανία – έχει εξαφανιστεί»(…).<< Η Ινδονησία θα μπορούσε να απαγορεύσει τις νέες φυτείες φοινικέλαιου για να σταματήσει τις δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από εμπρησμούς. Αυτό γίνεται προκειμένου να δικαιολογηθούν οι νέες εκτάσεις που προκύπτουν συνεχώς και τελικά καταλήγουν να γίνονται φυτείες. Οι εκτάσεις που καίγονται είναι πραγματικά τεράστιες και κάθε φωτιά θανατώνει χιλιάδες άγρια ζώα, η τα αναγκάζει σε μετακινήσεις και λιμοκτονία>>.Πηγή: www.lifo.gr ( http:// https://www.lifo.gr/articles/environment_articles/112394 )
   Δυστυχώς , οι εμπρησμοί είναι ένα όπλο. Καίνε, καταστρέφουν, χτίζουν πάνω στην καμμένη γη. Οι ιθαγενείς υποφέρουν, τα ζώα και τα φυτά εξαφανίζονται, κάποιοι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών πληρώνονται (υπάλληλοι ιθαγενείς και ξένοι) κι οι αριθμοί κάποιων μεγαλοστελεχών κάπου σε κάποιο μακρινό γραφείο, έχουν «αυξητική πορεία». Πυρκαγιές βιώνουμε στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι πάνω από 10 χρόνια τώρα. Ασσύμετρη απειλή ή όχι, ένας θεός ξέρει τι θα δούμε να ξεφυτρώνει εκτός από αυθαίρετα.
   Πλέον και η Αφρική αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους λόγω της μαζικής παραγωγής φοινικελαίου. Υπάρχουν επιστήμονες που αναζητούν τρόπους να γίνει βιώσιμη η παραγωγή και η επεξεργασία του φοινικελαίου αλλά η γενική παραδοχή είναι πως απέχουμε ακόμη αρκετά απ’ αυτό … Τι θα έχει επιβιώσει ως τότε;
   Προσωπικά, η εικόνα αυτού του πλάσματος που έχει σε προστατευτική αγκαλιά το μικρό του , ήταν αρκετή για να με κάνει να ψάξω προϊόντα χωρίς φοινικέλαιο. Δεν μπορώ να σταματήσω τις αποψιλώσεις, δεν μπορώ να κλείσω τις εταιρείες αυτές , δεν έχω έλεγχο στο πώς λειτουργούν και στο τι αποφασίζουν.

Ο μόνος έλεγχος που έχω είναι στο τι αγοράζω, τι καταναλώνω και πώς αρνούμαι να τις ενισχύσω.
Οι επιλογές μας είναι στον ελεγχό μας.

Αφιερώστε ένα απόγευμα και ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους που χρησιμοποιήθηκαν για να συνθέσω αυτό το άρθρο:
https://www.lifo.gr/articles/environment_articles/112394
https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/39844/foinikelaio-xrisimopoieitai-sta-perissotera-typopoiimena-proonta.html
https://www.mamapeinao.gr/foinikelaio/
https://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=25&aid=445647 (εικόνα του αρουραίου από άρθρο για τα ζωάκια αυτά)

 〄〄

Palm oil…an "aye or nay" ?
A short presentation on its dangers and impact


Definitely a n a y !!!

Τhe article I wrote in greek is about the implications of palm oil on our health and the destruction caused on the environment by the palm oil industry.
I will give a very brief but on point presentation of the matter. To be honest, the picture of the exhausted and tormented orangutan trying to protect their baby against the fire and destruction of their natural habitat , has broken my heart . I want to finish this article as soon as possible ¨-(

So, to make a long story short, the palm oil is naturally redish in color and has a heavy smell. In order to change this and make it attractive to consumers and also make it possible to integrate with other substances in all shorts of foods, they heat it hard until the color and smell are vanished. The palm oil is very resistant and can endure high temperatures . However, when it is highly heat, glycidol is produced, an organic compound. Glycidol when administered to rats and mice caused carcinogenic tumors to grow in their stomach.
After this was publicly known , the palm oil industry tried to ensure consumers that the heat used to refine palm oil is strictly controlled and the whole procedure is carefully monitored.

Besides the carcinogenic effect of the refined palm oil , another major problem emerged .
Since palm oil is used in many foods , cosmetics and fuels in a world wide scale in a cheap price (and therefor profitable for the companies), the artificial man made need for it , grew bigger. In order to deal with this, people in the palm oil industries decided to destroy a vast area of forest in Malaysia and India . As a result , many animals died, orangutans are now an endangered species and are sources of oxygen are fewer in quality and numbers.

Apart from the deliberated deforestation, arson was also used as a weapon . Hectares and hectares of trees were burned to the ground , animals were burned to death and the pain caused will echo for the centuries to come…
Unfortunately, arson is used as a weapon. They burn and destroy, then build on the burnt land. The natives suffer, animals and plants cease to exist , some employees of these companies are paid (native and foreign employees) and the numbers of some big ones somewhere in a distant office have a «growth course».
Now, Africa is facing the same dangers due to palm oil mass production. Palm oil originated from Africa to start with. It was transferred to Malaysia by the British colonists back in the late 19th century (1870AD) as a decorative plant. Concerned scientist are looking into a way to turn palm oil production into a sustainable field but they admit it’s a long way from that to happen . What will have survived until then ?

Personally, all it took for me to turn away from palm oil was the image of this unfortunate orangutan trying to protect their child from fire and destruction . I can not stop the deforestation and arson. I can not shut down these companies. I have no control over how they work and what they decide.
The only control I have is on what I buy, what I consume and how I refuse to support these evil companies and reinforce their ways.
Our choices a r e in our control.

Take some time and read the articles , click on the links below used to compose this article and please…keep palm oil out of your shelves :

https://web.archive.org/web/20170517225045/https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-17/soap-to-chocolate-we-consume-17-pounds-of-palm-oil-each-year
https://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/dec/17/palm-oil-sustainability-developing-countries
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/by_the_way_doctor_is_palm_oil_good_for_you
https://www.healthline.com/health/palm-oil-cancer#research
https://en.wikipedia.org/wiki/Glycidol
https://ensia.com/features/sustainable-palm-oil-production-west-central-africa/

Comments

Popular posts from this blog

Πλιγούρι με μανιτάρια , tofu και μπαχαρικά !

"Ένας πλανήτης από κακάο !" Γλυκά εύκολα και γρήγορα #2