Simple & Mediterranean

(scroll down for english)


Μέρες που μεγαλουργείς στην κουζίνα (οκ, λίγο υπερβολικό μετά την «αντίστροφη σφαιροποίηση» του master chef) και μέρες που βαριέσαι να κόψεις μια ντομάτα …
Σήμερα η μέρα ανήκει μάλλον στην δεύτερη κατηγορία.
Ο ύψιστος κανόνας ωστόσο, παραμένει ο ίδιος :
δεν πετάμε πτώματα στην κατσαρόλα μας … ούτε στο ταψί μας …ούτε στο τηγάνι μας…
Τι περιέχει λοιπόν το πυρέξ;
Μανιτάρια , πατάτες , λευκά κρεμμύδια , χειροποίητη σως και καρυκεύματα.
Θα χρειαστώ επίσης : λεμόνια για στύψιμο, λίγη μουστάρδα , ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, λίγο πελτέ ή μία ντομάτα για ξύσιμο. Προαιρετικά λίγο μέλι και λίγες σταγόνες σως σόγιας.
Χρόνος προετοιμασίας :
αναλόγως πόσο γρήγορα ξεφλουδίζεις και κόβεις την πατάτα
Ποσότητα:
αναλόγως πόσα άτομα θα τραφούν και πόσο καταναλώνουν
Εγώ χρησιμοποίησα 1 ολόκληρο μεγάλο λευκό κρεμμύδι, 5 μεσαίες πατάτες και 4 μεσαίου μεγέθους λευκά μανιτάρια .
Χρόνος ψησίματος : 40′ εάν βάλεις τον φούρνο στους 200βαθμούς
ΠΡΕΠΕΙ να πλένεις όλα τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα ξεφλουδίσεις ή τα κόψεις. Πιθανώς ήδη το γνωρίζεις αλλά η επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: μένουν φυτοφάρμακα και βρωμιές πάνω στην σάρκα του φαγητού μας οπότε πρέπει να ξεπλένονται καλά. Ας αποφύγουμε ό,τι βλαβερό μπορούμε , όσο μπορούμε.

Διαδικασία :
Αφού πλύνω καλά τα λαχανικά μου, ξεφλουδίζω προσεκτικά τις πατάτες και τις κόβω όπως προτιμώ (σε κύβους , στρογγυλές οριζοντίως ή μακρόστενες καθέτως,κοκ). Το πάχος της πατάτας θα καθορίσει και τον χρόνο ψησίματος. Τις βάζω στο πυρέξ.
Προχωρώ στα καλοπλυμένα μανιτάρια. Αφαιρώ το κοτσάνι το οποίο κόβω με μαχαίρι σε κομμάτια είτε κυκλικά είτε μακρόστενα. Τις κεφαλές τις κόβω με το χέρι , με απαλές κινήσεις ακολουθώντας το σχήμα του ίδιου του λαχανικού. Κάθε μανιτάρι ας κοπεί σε 4 μέρη.
Άλλοι τ’ανακατεύουν στο ταψί με τις πατάτες, άλλοι (πιο ψυχαναγκαστικοί :-P ) θέλουν κάθε λαχανικό να έχει το χώρο του και τα τοποθετούν σε χωριστά μέρη του ταψιού.
Έπειτα καθαρίζω το λευκό κρεμμύδι κάτω από νερό για να γλιτώσω τα δάκρυα. To κόβω σε ροδέλες ή μακρόστενο ή και τα δυο. Η σχηματική ποικιλλία δεν βλάπτει… Το βάζω πάνω απ’ τα υπόλοιπα κι όχι στην βάση του ταψιού γιατί θα καεί πρώτο-πρώτο.
Σως : Σ’ ένα καθαρό βαζάκι βάζω μισή κούπα ζεστό νερό, μια ή δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα (μία εάν είναι πικάντικη dijon)και τον χυμό από 1-2 λεμόνια . Μ’ αρέσουν τα ξινά οπότε προσωπικά, με τα λεμόνια το παρακάνω λίγο. Κλείνω καλά το βαζάκι και τα χτυπάω αρκετά μέχρι να γίνουν ένα διάλυμα. Η μουστάρδα πρέπει να διαλυθεί τελείως. ΕΑΝ θέλω να γίνει γλυκόξινο το μείγμα, προσθέτω μια κουταλιά της σούπας μέλι και τα χτυπάω ξανά. Ωστόσο αν βάλετε μέλι, προτείνω να προσθέσετε και λίγο κάρυ. Στην συνέχεια, προσθέτω μια μικρή τριμμένη ντομάτα ή μια κουταλιά πελτέ και περιχύνω όλο το ταψί. Δεν θέλω να γίνουν κοκκινιστά οπότε βάζω λίιιιιιγο πελτέ.
Προσθέτω λάδι (ελαιόλαδο κατά προτίμηση ). Θα έχετε προσέξει πιθανώς , πως τα σπορέλαια δεν απορροφόνται απ’ τις τροφές στο ψήσιμο το ίδιο καλά όπως το ελαιόλαδο και οπωσδήποτε δεν είναι το ίδιο θρεπτικά και γευστικά. Δεν βάζω πολύ λάδι αλλά ξέρω πως όσοι είστε από Κρήτη ή Μάνη, μάλλον κάνετε το φαγητό να κολυμπάει . Εάν έχετε εύκαιρη και σας αρέσει, στάξτε λίγες σταγόνες σως σόγιας πάνω στα μανιτάρια.
Από πάνω ρίχνω ρίγανη, αλάτι, λίγο πιπέρι, πάπρικα.
Βάζω στον φούρνο για 40′ στους 200 . Προσέχω να μην στεγνώσει τελείως !!! Αφήστε το να πιεί τα υγρά του. Στο τέλος ,πρέπει να μείνει μια στρώση παχύρευστης σάλτσας.
Enjoy ;-)



Simple and Mediterranean :-)

One of the lazy days in the kitchen …
Ok, so I’m not gonna be a «master chef» today but I’ll make it :-)
The «ultimate rule» still applies of course : no corpses on our plates ! (I bet this ruined your appetite a little bit :-P )
So, here’s what you’re going to need :
5 or more potatoes (it depends on how many people will be fed)
1 big white onion
4 medium sized white mushrooms (or more if you like)

For the dressing/sauce (pick your term) :
2tsp mustard or 1tsp if it is Dijon mustard
oregano, salt, pepper, paprika
olive oil
freshly squeezed lemon juice
optional : 1tsp honey and few drops of soy sauce
Wash all vegetables before you peel and cut them .It’s very important to do so as chemicals and pesticides often remain on the surface of our food.
Peel your potatoes and cut them in any shape you like, cubes or circular , horizontal or vertical cuts. Just try to keep the thickness and size the same because it will affect cooking time.
Some people prefer to mix all vegetables in the baking pan while others keep them separated , perhaps to keep the taste clearer or maybe it’s an ocd matter :-P  . Guilty for sometimes doing it as such …
Remove the stems and cut them in little circles. Gently cut the caps with your hands letting the shape of the mushroom lead your moves. 4 parts per mushroom is perfect.
Peel and cut the onion , preferably under water so you’ll avoid the brutal crying … Use vertical or horizontal cuts or both, just maintain the same thickness again. Do not put the onions on the bottom of your baking pan as they will be overcook before the other vegetables are even done.
After you’ve put all the veggies in your cooking pan, prepare the dressing . Now, just for the semantics… Dressing usually refers to uncooked mixes of oils and spices with mustard , honey , etc, you get the drift. Sauces on the other hand, have to be cooked. So, this is a dressing but it ‘s going to be cooked along with the veggies :-D
Prepare some hot water. Put it in a jar or a shaker you may have for making dressings, with the mustard and the lemon juice. Shake it until the mustard is dissolved. If you want to give it a sweet and sour taste, add a tsp of honey and shake the mix even more. Then pοur it on your vegetables in your baking pan. Add on top the oregano, salt, pepper and paprika. Add the olive oil as well. Optional : add few drops of soy sauce on the mushrooms.
Turn the oven on at 200degrees for 40 minutes .
The heat and time of baking may actually be different for oven to oven. Don’t let your food get totally dried. The fluids should turn to a thickish layer of sauce .
Enjoy !

Until it’s a Vegan World !

Comments

Popular posts from this blog

Πλιγούρι με μανιτάρια , tofu και μπαχαρικά !

"Ένας πλανήτης από κακάο !" Γλυκά εύκολα και γρήγορα #2

Breakfast against Depression & Αnxiety