5+2 ερωτήσεις που προκύπτουν μπροστά στο ράφι με τα τυριά και τα γάλατα...



5 +2 ερωτήσεις που προκύπτουν καθώς στέκεσαι μπροστά στο ψυγείο με τα τυριά και τα γάλατα … :

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Rochester , διεξήγαγαν μια έρευνα σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών και το κατά πόσο επηρεάζει ή όχι την γονιμότητα στους άντρες. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν την σχέση μεταξύ κατανάλωσης τυριού και συγκέντρωσης σπέρματος. Θ’ αναρωτηθείς βέβαια, γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο; Πώς τους ήρθε; Υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που έχουν βρει άμεση συσχέτιση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών και προβλήματα γονιμότητας ( λόγω των υψηλών επιπέδων ορμονών που προκαλούν ανισορροπία) αλλά θ’ ασχοληθούμε σ’ επόμενο άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες.


Οι ερευνητές λοιπόν, κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε δύο κατηγορίες :
1.
Low cheese eaters – Χαμηλής κατανάλωσης τυριού με μισή μερίδα την ημέρα
2. Η
igh cheese eaters – Υψηλής κατανάλωσης τυριού με 1 έως 2,5 μερίδες την ημέρα
Διαπίστωσαν πως τα επίπεδα σπερματικής συγκέντρωσης ήταν υψηλότερα στους άντρες
που κατανάλωναν λίγο τυρί . Πιθανότατα επειδή υπάρχουν υψηλά επίπεδα θηλυκών ορμονών στα γαλακτοκομικά.

Η διαφορά δημιουργήθηκε με τόσο μικρή διαφορά στην ποσότητα ανάμεσα στις δυο ομάδες ;

ΕΡΩΤΗΣΗ :

Αλήθεια, έχετε συνειδητοποιήσει πόσα γαλακτοκομικά καταναλώνετε ;
Ας ρίξουμε μια ματιά στη θέση που μπορεί να κατέχουν σ’ ένα υποθετικό καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα :

Πρωινό : 1 μπολ με δημητριακά και γάλα (250-500
ml) ή
1 ποτήρι γάλα με φρυγανιά ή ψωμί με τυρί
cottage ή τύπου φιλαδέλφεια ή κάτι άλλο ή
1 (ή 2 ) τόστ (φέτες τυριού κι εδώ ) ή
1 σάντουιτς που θα περιέχει τυρί και κάποιο γαλακτοκομικό άλειμμα
1 τυρόπιτα /
ζαμπονοτυρόπιτα /φλογέρα ή
2 (3, 4,…) φέτες κέηκ (γάλα , αβγά, βούτυρα, ζάχαρη) ή
καφές /τσάι με μπισκότα (βούτυρο και γάλα)



Δεκατιανό : 1 μερίδα γιαουρτιού με φρούτα ή 1 κρέμα καραμελέ (γάλα κι εδώ ) ή
κουλούρι γεμιστό με ανθότυρο ή 1 τόστ

Σνακ του σούπερ μάρκετ → μπισκότα σοκολάτας (βούτυρο ζωικό και γάλα) ή σοκοφρέτα . ή σοκολάτα ή κρουασάν (γάλα και βούτυρο με ζωικά λιπαρά)

Μεσημεριανό : μακαρόνια με κιμά και τυρί ή φασολάκια με φέτα ως συνοδευτικό ή πίτσα ή
σουφλέ (γεμάτο τυριά) ή καρμπονάρα (κρέμα γάλακτος και τυρί) , παστίτσιο (γάλα . στην μπεσαμέλ) ή ρυζόγαλο ή κάτι άλλο πιθανότατα με γάλα και τυρί .


Απογευματινό : φρυγανιές με τυρί τύπου cottage ή γιαούρτι με φρούτα ή τόστ ή πίτσα ή κάτι απ’ τον . φούρνο με τυρί

Εάν κάποιος γιορτάζει → σοκολατάκι ή πάστα ή κάτι παρεμφερές με κρέμα γάλακτος


Βραδινό : 2 πιτόγυρα (με γιαούρτι ή τζατζίκι ) ή πίτσα ή μακαρόνια με τυρί ή μια σαλάτα με σως . μαγιονέζας ή 1 τόστ και παγωτό ή γλυκιά κρέμα για επιδόρπιο.

Οπωσδήποτε δεν είναι αυστηρό το παραπάνω πρόγραμμα αλλά στοχεύει στο να δείξει πόσο εύκολα στην σημερινή διατροφή καταναλώνουμε γαλακτοκομικά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε σε αρκετές περιπτώσεις. Γιατί όμως , τόσο πολύ και σε τόσο μεγάλο βαθμό ; Κι είναι τόσο “υγιεινά” όσο διατείνονται οι διατροφολόγοι ;
Θυμάστε που μας έλεγε η γιαγιά μας “πίνε το γάλα σου να κάνεις γερά κόκαλα;”
Ίσως αυτό να ήταν κάποτε αλήθεια αλλά ισχύει στις μέρες μας ;
Εάν είναι πράγματι τόσο υγιεινά τα γαλακτοκομικά , γιατί ενώ καταναλώνονται περισσότερα απ’ όσο ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου κατά κεφαλήν , αυξάνονται δραματικά οι περιπτώσεις οστεοπόρωσης κι έχει παρουσιαστεί η δυσανεξία στην λακτόζη ;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα ο ρ μ ό ν ε ς και α ν τ ι β ι ο τ ι κ ά . Είναι δηλητήρια.

“Κακόβουλες προπαγάνδες κατά της γαλακτοβιομηχανίας” θα πουν οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι των βιομηχανιών αυτών.
Οι περισσότεροι από εμάς, δεν είμαστε γιατροί (αν και δεν γνωρίζω πολλούς γιατρούς που να έχουν ασχοληθεί με ζητήματα διατροφής ή σχολές ιατρικής που να έχουν υποχρεωτικά μαθήματα διατροφής), ούτε και διατροφολόγοι. Έχουμε όμως , απορίες και ανησυχίες σε σχέση με το τι καταναλώνουμε και τι βάζουμε στο σώμα μας . Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε απ’ όσες πηγές μπορούμε.

Φτάνεις λοιπόν, στον διάδρομο του σουπερ μάρκετ με τα γάλατα. Μηχανικά χωρίς να το πολυσκεφτείς και αφού έχεις ακούσει τις διαφημίσεις 500.000 φορές για το νέο σοκολατούχο ή το νέο χρωματιστό γιαουρτάκι, απλώνεις μηχανικά το χέρι κι αγοράζεις.
Κάπου εκεί όμως, αρχίζει και σε γαργαλάει η απορία…

Οκ λοιπόν, ας απαντήσουμε σε 5 απλές ερωτήσεις με συγκεκριμένη σειρά :


1) Πότε παράγει γάλα το ζώο ;
Αφού γεννήσει και το γάλα που παράγει προορίζεται για τα μωρά του.

2) Τότε πώς γίνεται να έχουμε γάλα όλον τον χρόνο ;
→ Οι βιομηχανίες έχουν καταστήσει τα κτηνοτροφικά ζώα σε “μηχανές” που κυοφορούν μονίμως αφού γονιμοποιηθούν με τεχνητή μέθοδο (κάνουν έγχυση του σπέρματος στη μήτρα με ένεση αφού τις ανοίξουν με το χέρι τους) .

3) Τι γίνονται τα μωρά τους αφού γεννηθούν και πριν αρχίσουν να θηλάζουν ;
→ Φορτώνονται σαν να πρόκειται γι’αντικείμενα και τα θανατώνουν , (είτε τα πυροβολούν, είτε τα σφάζουν , είτε τ’ αλέθουν ).


4) Τότε πώς συνεχίζει το θηλυκό ζώο να παράγει γάλα ; Το γάλα που πίνουμε .
→ Χορηγούνται ορμόνες για να “ξεγελιέται” το σύστημα τους και να συνεχίζει να παράγει στον μέγιστο ρυθμό και αρμέγονται συνεχώς είτε από μηχανήματα είτε από εργάτες. Τα θηλυκά ζώα παθαίνουν πολύ συχνά μαστίτιδες ή λοιμώξεις και τους χορηγούνται αντιβιώσεις ώστε να μην σταματάνε να εκκρίνουν γάλα . Οι βιομηχανίες θα σας βεβαιώσουν πως η διαδικασία δεν είναι επώδυνη αλλά εσείς θα επιλέξετε πόσο εύπιστοι είστε.


5) Πότε σταματάει αυτή η παραγωγή ; Όταν το ζώο αρρωστήσει ή πεθάνει;
→ Δεν σταματάει ΠΟΤΕ. Χορηγούνται στα ζώα μονίμως φάρμακα. Τόσο που το σώμα τους εξαντλείται παντελώς μέχρι να πεθάνουν. Τα ψυγεία είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ γεμάτα μονίμως με γάλατα, κρέμες, τυριά, γιαούρτια, κοκ . Οι αριθμοί και οι ποσότητες καταλήγουν κάτι το ασύλληπτο. Οι ρυθμοί παραγωγής είναι αδιάλειπτοι . Είναι αδύνατον να μην βασανιστεί όποιος έμβιος οργανισμός εξαναγκάζεται να λάβει μέρος κι είναι αδύνατον να τηρηθούν κανόνες υγιεινής.



Bonus
ερώτηση :

6) Τα γάλατα που φτάνουν στο ράφι μας έχουν περάσει από ελέγχους και είναι υγιεινά , σωστά ;
→ Έχουν περάσει από ελέγχους των οποίων ο αντικειμενικός στόχος είναι να μην αρρωστήσεις ….γρήγορα! Τα γάλατα παστεριώνονται ξανά και ξανά για να μην υπάρχουν μικρόβια … Τι θρεπτική αξία θα διατηρήσει ένα ρόφημα που το βράζεις ξανά και ξανά ; Σου έρχονται γάλατα από μακρινές χώρες . Πώς θα διατηρηθούν αυτά ; Τα ψυγεία είναι αρκετά από μόνα τους ; Όχι βέβαια… Το γάλα παύει να είναι “γάλα”. Η επεξεργασία επίσης, πρέπει να κάνει την γεύση του ήπια, την μυρωδιά του υποφερτή και την αντοχή του απέναντι στο “ξίνισμα” μεγάλη ώστε ν’ αντέχει ταξίδια είτε από πόλη σε πόλη είτε από χώρα σε χώρα ολότελα.

“Το παραδοσιακό γάλα και γιαούρτι της γιαγιάς” …

Αυτά που κατά παράδοση έκαναν οι πρόγονοί μας, ουδεμία σχέση έχουν με τα σημερινά. Έχω δει από κοντά πως είναι οι διαδικασίες σε πραγματικά οικογενειακές και μικρές , παραδοσιακές μονάδες κτηνοτροφίας. Σας βεβαιώ πως οι ποσότητες δεν φτάνουν για μεγάλο πληθυσμό άρα ότι παράγεται μαζικά παύει να είναι “μικρό και παραδοσιακό”. Οι ταμπέλες αυτές στα σούπερ μάρκετ είναι για να μας κοροϊδεύουν και να επιφέρουν μια αίσθηση “οικειότητας” και “χωριού”.

Η “γιαγιά” λοιπόν, κατά παράδοση, άρμεγε το ζώο α φ ο ύ είχαν πιεί πρώτα γάλα τα μωρά ζώα, αφού είχαν θηλάσει δηλαδή και μετά έπαιρνε τον κουβά με το γάλα και το έβραζε. Έπειτα το έβαζε σε ψυγείο. Μέσα σε 2-3 μέρες (το πολύ), έπρεπε να έχει καταναλωθεί. Εάν ήταν αρκετό ώστε να γίνει τυρί ή βούτυρο, οι διαδικασίες ήταν περισσότερες από ένα απλό βράσιμο και απαιτούσαν χρόνο “ωρίμανσης” (είτε επρόκειτο για τυρί είτε για γιαούρτι). Η γεύση, η υφή και η οσμή των προϊόντων αυτών, σας διαβεβαιώ πως δεν είχε καμία σχέση με τα προϊόντα που τρώτε σήμερα απ’ τα ράφια .
Ως παιδί πιέστηκα πολύ για να καταναλώσω γαλακτομικά προϊόντα στο χωριό. Θυμάμαι πως μύριζαν έντονα και η γεύση ήταν επίσης έντονη. Τελικά τα συνήθισα. Ως μεγαλύτερη που μπορούσα να κάνω συγκρίσεις, έβρισκα τα προϊόντα στην … πόλη, πολύ πιο “νερουλά” , “αραιωμένα” και ιδίως τα κίτρινα τυριά πιο … “γλοιώδη” . Τα κόλπα με τα “χαμηλά λιπαρά” ήταν βεβαίως ανύπαρκτα και αφύσικα. Στην πιο φυσική τους μορφή , αυτά τα προϊόντα προορίζονται για μικρή κατανάλωση .

Οι βιομηχανίες όμως, έγιναν άπληστες. Βρήκαν χημικούς τρόπους διάσπασης και συντήρησης ώστε να τα μεταφέρουν στην άλλην γωνιά του πλανήτη και να τα πουλάνε . Βρήκαν επίσης , τρόπους ώστε να στιβιάζουν τα ζώα, να τα ωθούν να γεννούν συνεχώς και να παράγουν γάλα ασταμάτητα. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν μεγάλο ρόλο σ’ αυτό το παιχνίδι καθώς εκείνες παράγουν τα εμβόλια και τα ορμονικά σκευάσματα με τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό των ζώων. Όταν λοιπόν, το ζώο αρχίσει κι αρρωσταίνει και μολύνεται , εκείνες παράγουν και τα αντιβιοτικά. Κι όταν τα αντιβιοτικά σταματήσουν να δουλεύουν λόγω της εντατικής και μακροχρόνιας χορήγησης, αυτές παράγουν και τα “επόμενης γενιάς” αντιβιοτικά. Οπότε το παιχνίδι μέσα στο σώμα των ζώων , έχει ως εξής : ορμόνες κι εμβόλια κι αντιβιοτικά και μετά κι άλλα αντιβιοτικά πάνω στα προηγούμενα. Οι δε τροφές που τα ταϊζουν , αγνώστου φύσεως .

Μία κτηνοτρόφος που κατορθώνει και διατηρεί την οικογενειακή μονάδα κτηνοτροφίας με ζώα που είναι ακόμη άγρια κι ελεύθερα στα βουνά (η πιο απλή μορφή και “καθαρή” μορφή κτηνοτροφίας και η πιο άκακη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες) , μου είχε πει κάποτε πως με τις βιομηχανικές τροφές που παραγγέλνουν για το τάισμα και τα εμβόλια που τους υποχρεώνουν να κάνουν “ούτε εγώ η ίδια δεν ξέρω πια τι έχει το κρέας και το γάλα”.
Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να ειπωθεί για το βιομηχανικό της μαζικής κατανάλωσης…

7) Πώς γίνεται μετά απ’ όλες αυτές τις διαδικασίες το γάλα να φτάνει πάμφθηνο στα ράφια ;;
→ Βιομηχανικές μονάδες (εγκαταστάσεις και μηχανήματα), εργάτες, ζώα, εκτροφή αυτών (τροφές και νερά) , φάρμακα ( εμβόλια , χορήγηση ορμονών, αντιβιοτικά) , επεξεργασία προϊόντων (γάλατα διαφόρων κατηγοριών , τυριά, κρέμες, παγωτά, γλυκίσματα, σκόνες για διατροφικά είδη , κλπ) , μεταφορικά των ειδών αυτών σε διάφορες πόλεις ή χώρες, μεταφορικά των ειδών αυτών στα διάφορα καταστήματα …. ΌΛΑ αυτά τα πληρώνεις κι όμως, τα γαλακτοκομικά είναι πολύ φτηνά. Πώς γίνεται αυτό; Είναι όλα ….χειρίστης ποιότητας .
Ακόμη κι αν δεν γίνεται χορτοφάγοι , το μεγαλύτερο καλό που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας από διατροφικής απόψεως, είναι να κόψετε τελείως τα γαλακτοκομικά.

(Eικόνα από : https://harvardmagazine.com/2007/05/modern-milk.html ) 



Comments

Popular posts from this blog

Πλιγούρι με μανιτάρια , tofu και μπαχαρικά !

"Ένας πλανήτης από κακάο !" Γλυκά εύκολα και γρήγορα #2

Breakfast against Depression & Αnxiety