To Mαγικό Παντζάρι της Coraline !




4+2 στοιχεία που κάνουν το Παντζάρι απαραίτητη υπερτροφή ! 
(link at the end of the text of an english article about the amazing benefits of beets  )
  


Πεντανόστιμα παντζάρια , βιολογικά ,
απ’ το κτήμα “Αξιόκερσα” .
Βρασμένα και σερβιρισμένα με κρητικό ελαιόλαδο !
     H ταινία Coraline βγήκε στις οθόνες το 2009 ενώ το αντίστοιχο βιβλίο είχε γραφτεί μόλις εφτά χρόνια πριν (2002) . Την έχω δει αρκετές φορές , δεν θα κάνω spoil αλλά θα μιλήσω για τα ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ με αφορμή μια σκηνή απ’ την ταινία που μου είχε κάνει εντύπωση απ’ την πρώτη στιγμή που την παρακολούθησα.
    Η σκηνή έχει λίγο πολύ ως εξής :
η μικρή Κόραλαην , συναντά έναν Ρώσο ακροβάτη ο οποίος εκπαιδεύει τα ποντίκια που έχει ως κατοικία να πηδάνε ρυθμικά στο
tempo της μουσικής. Λίγο πριν αποχωρήσει και την χαιρετήσει κάνοντας ένα σωρό εντυπωσιακές , ακροβατικές φιγούρες, της δίνει ως κέρασμα ένα παντζάρι λέγοντας “Να, πάρε ένα παντάρι . Θα σε κάνει δυνατή !” Η Κόραλαην έκανε ό,τι θα έκανε σχεδόν κάθε παιδί στη θέση της … το πέταξε κι έφυγε.
    Ο λόγος που μου έκανε εντύπωση αυτή η σκηνή, είναι ο ισχυρισμός του ακροβάτη πως θα “σε κάνει δυνατή” κι η επιλογή για το λαχανικό της
ενδυνάμωσης ήταν το… παντζάρι !




Όταν πρωτοείδα την ταινία ήμουν κάτι λιγότερο από 20 χρονών . Δεν ήμουν ακόμη vegan οπότε δεν έψαχνα ιδιαίτερα τα θέματα της διατροφής. Ωστόσο , υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως κάποια στιγμή θα αγόραζα και θα μαγείρευα παντζάρια … Αν μέχρι τότε τα έτρωγα από μόνη μου ; Σπανίως …. όποτε δεν είχε άλλα λαχανικά στη φοιτητική λέσχη :-P :-D
  

      Η πρώτη φορά που εθελοντικά πήρα παντζάρια και τα μαγείρεψα , ήταν για να δοκιμάσω μια συνταγή του Παρλιάρου , αυτής της ζαχαροπλαστικής ιδιοφυίας , έπειτα από προτροπή ενός φίλου. Αυτός ο καλός φίλος είχε ήδη πειστεί για τη μέγιστη θρεπτική αξία των παντζαριών αλλά η γεύση δεν του άρεσε καθόλου … Αναζητούσε λοιπόν, εναλλακτικούς τρόπους για να τα εντάξει στη διατροφή του. 
Βρήκε κι έφτιαξε κέηκ σοκολάτας με παντζάρι , δια εμπνεύσεως και χειρός Παρλιάρου. Όταν μου το είπε , ξαφνιάστηκα ! Παντζάρι σε γλυκό ;;;;; Είπα λοιπόν, να το δοκιμάσω. Έφτιαξα το κέηκ αυτό αρκετές φορές , στη vegan παραλλαγή του αφαιρώντας τ’ αυγά και προσθέτοντας λίγο παραπάνω λάδι. Θα την ανεβάσω αυτήν την συνταγή . 

   
    Τα παντζάρια που χρησιμοποίησα ήταν άλλοτε της λαϊκής , άλλοτε έτοιμα σε βάζο κι άλλοτε πάλι έτοιμα αεροστεγώς κλεισμένα απ’ το σούπερ μάρκετ. Τα φρέσκα οπωσδήποτε είχαν πιο έντονη γεύση απ’ τα συσκευασμένα αλλά απαιτούν παραπάνω χρόνο και κόπο. Εάν τα πάρετε φρέσκα (το προτείνω), καθαρίστε τα με γάντια ή ετοιμαστείτε να έχετε βαμμένα ροζ χέρια για κανένα τριήμερο…

3 επιλογές … άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες ;-) Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να τα βάλετε στη διατροφή σας ακόμη κι αν σας κουράζει το καθάρισμα και η προετοιμασία .


     Στο Vegan Festival που είχε γίνει στο Γκάζι , είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω προϊόντα απ’ το κτήμα “Αξιόκερσα” ! Βιολογικά προϊόντα , καλλιεργημένα με όσο το δυνατόν φυσικότερο τρόπο. Αυτό που μ’ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ πραγματικά , ήταν η διαφορετική γεύση σε σχέση με τα παντζάρια της λαϊκής ή και τα συσκευασμένα. Απ’ την πρώτη μπουκιά κατάλαβα την μεγάλη διαφορά που έχουν τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. Και για πρώτη επίσης, φορά απόλαυσα τόσο πολύ τα παντζάρια ως φαγητό !!! Πε-ντα-νό-στι-μα ! Καθάρισμα, βράσιμο , σερβίρισμα με κρητικό ελαιόλαδο κι ειλικρινά, δεν χρειάζεστε τίποτ’ άλλο ! Η άλλη διαφορά πέραν της γεύσης, ήταν το πόσο εύκολα χόρτασα. Με ένα πιάτο, χωρίς καν να το συνοδεύσω με ψωμί, είχα χορτάσει κι ένιωθα οτι πραγματικά είχα τ ρ α φ ε ί . Εννοείται πως έφαγα τους βολβούς , τα κοτσάνια και ήπια το παντζαρόζουμο ! Εξαιρετικής θρεπτικής αξίας το παντζαρόζουμο κι είναι κρίμα να το χύνει κανείς. Επιπλέον, εάν είναι βιολογικής καλλιέργειας, μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Ω, ναι … 

Ποια είναι λοιπόν , η θρεπτική αξία των παντζαριών και γιατί αξίζει κανείς να τα συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του ;

100 gr περιέχουν :

44 θερμίδες ,     1,7γρ πρωτεϊνης ,   0,2γρ λίπος ,   2γρ φυτικών ινών ,
 6% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης σε Βιταμίνη
C, 3% Βιταμίνη Β6 ,   Κάλλιο 9% ,   Φώσφορο 4% ,   Μαγνήσιο 16% ,
 σίδηρο 4%  και  
20% Φολικό οξύ (!!).


Οφέλη :

1.Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αναλογικά λίγες θερμίδες .

2.
Συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ! Η κατανάλωση τους ρίχνει την υψηλή πίεση . Οπότε , εάν είστε υπερτασικός , σας είναι απαραίτητα. 

Αυτή η επίδραση στην μείωση της πίεσης του αίματος πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση νιτρικών αλάτων στα παντζάρια . Στο σώμα μας, τα διαιτητικά νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε οξείδιο του αζώτου, ένα μόριο που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πτώση της αρτηριακής πίεσης .   Τα επίπεδα νιτρικού άλατος στο αίμα παραμένουν αυξημένα για περίπου έξι ώρες μετά την κατανάλωση διατροφικών νιτρικών αλάτων. Επομένως, τα παντζάρια έχουν μόνο προσωρινή επίδραση στην αρτηριακή πίεση και απαιτείται τακτική κατανάλωση για μακροχρόνια μείωση της αρτηριακής πίεσης .”



3. Αυξάνουν τις αθλητικές επιδώσεις . (Άρα είχε δίκιο ο ακροβάτης mr. Bobinksy στην Coraline :-P
:-D )

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παντζάρια βοηθούν τα μιτοχόνδρια , τα “εργοστάσια ενέργειας” των κυττάρων μας , να παράξουν περισσότερη ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, ο χυμός παντζαριού φαίνεται να βοηθάει στην πρόσληψη περισσότερου οξυγόνου και να αυξάνει την αντοχή σε αθλητές αερόβιας άσκησης, (ειδικά ποδηλάτες και δρομείς) . Για βέλτιστη επίδοση, η κατανάλωση να γίνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση.

4. Βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση των φλεγμονών . Εάν έχετε προβλήματα με οστεοαρθρίτιδες , φλεγμονές σε νεφρά , τα παντζάρια σας είναι απαραίτητα.
Οι χρόνιες φλεγμονές φαίνεται να ευθύνονται για πολλές παθήσεις ή και να δυσχεραίνουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδες, παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη , κοκ

5. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου !
Οπότε εάν πάσχετε από παθήσεις του εντέρου, έχει διαταραχθεί η φυσιολογική χλωρίδα του, έχετε πρηξίματα ή δυσκοιλιότητα , βάλτε στη διατροφή σας τα παντζάρια και το παντζαρόζουμο !

6. Για τους ίδιους λόγους που συμβάλλει στην αύξηση της αθλητικής επίδοσης, το παντζάρι μπορεί να συμβάλλει και στην βελτίωση των διανοητικών ικανοτήτων. Εφόσον βελτιώνεται η αιμάτωση μέσω της διαστολής των αγγείων , κάποιες περιοχές λειτουργούν καλύτερα και πιο γρήγορα όπως ο μετωπιαίος λοβός που σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων και την βραχυπρόθεσμη μνήμη .

Βασική πηγή πληροφοριών : https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets#section10

Comments

Popular posts from this blog

Πλιγούρι με μανιτάρια , tofu και μπαχαρικά !

"Ένας πλανήτης από κακάο !" Γλυκά εύκολα και γρήγορα #2

Breakfast against Depression & Αnxiety