"Το (ξυλο)κέρατο του Θεού" !
![]() |
ΧΑΡΟΥΠΙ το πολύτιμο ! Ή αλλιώς, "ξυλοκέρατο".
|
Ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο απ' την ταινία "το χόρτο του Θεού" . Λίγο κρύο χιούμορ να δροσίσει τον καύσωνα 😅 , όχι όμως τελείως άστοχο καθώς το χαρουπόδενδρο έχει πάρα πολλές χρήσεις . Το ξύλο του χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία ενώ απ' τους καρπούς του παράγεται από ζάχαρη κι αλεύρι μέχρι πηκτική ύλη
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια "μόδα" προώθησης προϊόντων από χαρούπι κι ενώ η παραγωγή είναι σχετικά φθηνή, τα τελικά προϊόντα είναι αρκετά "τσιμπημένα" στην τιμή. Το χαρουπάλευρο για παράδειγμα, θα το βρούμε σε τουλάχιστον διπλάσια τιμή απ' ό,τι το αλεύρι σίτου.
Ωστόσο, με διάφορες προσαρμογές στο πορτοφόλι μας, μπορούμε να βάλουμε χαρουπο-προϊόντα στο τραπέζι μας. Αξίζει όμως, τον κόπο ;
Διαβάζουμε αρκετές πληροφορίες για το χαρούπι κι είναι απ' ο,τι φαίνεται όλες θετικές. Προσπαθώ όμως , να θυμηθώ πότε πρωτάκουσα και πρωτογνώρισα το χαρούπι. Στην Κρήτη απ' όπου κατάγομαι, πήγαινα ως παιδί κάθε καλοκαίρι σε όποιες αγροτικές εργασίες είχαν να κάνουν οι παππούδες μου. Θυμάμαι λοιπόν, να βλέπω πληθώρα χαρουπιών σχεδόν σε κάθε χωράφι και στο δρόμο καθ' οδόν. Ρωτώντας τι είναι κι αν τρώγεται , (ναι, ήμουν φαγανό παιδί 😜 ) , η γιαγιά μου απάντησε πως "τρώγεται κοπέλι μου, εμείς το τρώγαμε στον πόλεμο αλλά πια το δίνουμε μόνο στα ζώα όντε δεν έχουνε τροφή". Δαγκώνοντάς τα, θυμάμαι πως είχαν πολύ γλυκιά , νόστιμη γεύση ! Βέβαια, δεν με προέτρεψαν να τα φάω γιατί θεωρούνταν ζωοτροφή αλλά θεώρησα πως αν τα έτρωγαν στον πόλεμο , γιατί να μην τα φάω και 'γω τώρα ; Ωστόσο, πέρα απ' το να τα δαγκώνω και να ρουφάω το ζουμί, δεν ήξερα τι άλλο να τα κάνω και γρήγορα έπαψα ν' ασχολούμαι.
Μεγαλώνοντας όμως, εφόσον απέκτησα συνείδηση για τη διατροφή μου, άρχισα να ψάχνω ποιες τροφές θεωρούνται υγιεινότερες στη βιομηχανία των συσκευασμένων. Γρήγορα "έπεσα πάνω" στα προϊόντα χαρουπιού.

Αρχικά ήταν πολύ ακριβότερα (ενώ τώρα οι τιμές τους έχουν πέσει ) και αναρωτήθηκα μήπως ήταν μια "μόδα" για να τραβήξει χρήματα χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Ρώτησα περισσότερες πληροφορίες την γιαγιά μου για το πώς μεταχειρίζονταν το χαρούπι κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Η πείνα που μάστιζε τότε την Ελλάδα, ήταν καταστροφική κι άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς καθώς οι Γερμανοί είχαν επιτάξει όλες τις τροφές τις οποίες και μετέφεραν με τραίνα στη χώρα τους , αφήνοντας τον γηγενή πληθυσμό να πεθάνει. Οι μαρτυρίες είναι πραγματικά παραπάνω από ανατριχιαστικές. Οι πόλεις υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ' ό,τι η ύπαιθρος εφόσον οι άνθρωποι στην επαρχία λόγω φυσικού περιβάλλοντος , μπορούσαν να βρουν τροφή ακόμη κι αν αυτή ήταν ρίζες και βλαστοί.
Τι έκαναν λοιπόν, με το χαρούπι ; Αρχικά, το έτρωγαν όπως το έκοβαν απ' τα δέντρα. Όχι, το ξύλο που περιβάλλει τον καρπό και τον πολτό αλλά το εσωτερικό μέσα το οποίο ήταν πολύ γλυκό και χυμώδες. Επίσης, ξέραιναν το χαρούπι, το άλεθαν κι έφτιαχναν αλεύρι που το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ψωμί. Καθώς οι χαρουπιές είναι αυτοφυείς στην Κρήτη, οι άνθρωποι έβρισκαν άφθονους καρπούς. Καθώς είμαστε λαός που αγαπάει τα ζεστά ροφήματα, ιδίως τον καφέ, οι ευρηματικοί πρόγονοι έφτιαχναν και καφέ ! Χαρουποκαφές ! Επίσης, έφτιαχναν καφέ και από ρεβύθια, προϊόν που βρίσκουμε και σήμερα στα ράφια επιλεγμένων μαγαζιών. Κοινώς, προσπαθούσαν ν' αξιοποιήσουν μία τροφή με όσο περισσότερους τρόπους μπορούσαν να σκεφτούν.
Αυτή η ιστορία με πείθει πως το χαρούπι έχει πράγματι πολλές θρεπτικές ιδιότητες ! Ωστόσο, είναι πλέον επιλογή κι όχι αναγκαιότητα το αν θα το βάλει κάποιος στη διατροφή του. Προσωπικά , έχω δοκιμάσει κουλουράκια και καφέ . Σίγουρα τα πρώτα , τα προτείνω ανεπιφύλακτα . Τον καφέ όμως, μόνο εάν σας αρέσει να γλυκίζει κάπως. Εάν τον πίνετε σκέτο, η φυσική γλυκύτητα που έχει, θα σας ενοχλήσει. Επίσης, κρύος - φραπέ δεν διαλύεται καλά αλλά ζεστός είναι μια χαρά. Μπορείτε να το αναμίξετε με κακάο.
![]() |
Καφές Caroffe , απ' το "carob" - αγγλικά χαρούπι και το "coffee", που βρήκα σε ντόπιο σουπερ μάρκετ στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο Κρήτης . |
![]() |
Με σωστό βράσιμο , γίνεται καϊμάκι ακριβώς όπως στον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Έχει μια φυσική, ελαφριά γλυκύτητα. |
![]() |
Πεντανόστιμα χαρουπομπισκότα Κρήτης ! Η σύστασή τους είναι σκληρή τόσο όσο χρειάζεται για να τα βουτήξετε στον καφέ ή σε όποιο ρόφημα θέλετε. |
![]() |
Ζεστός χαρουποκαφές με χαρουποκουλουράκια ! |
Μια φίλη που έπασχε από αρθρίτιδα, στα πλαίσια ολικής αλλαγής διατροφής για να θεραπευτεί (πράγμα που κατάφερε!!!), άλλαξε τον παραδοσιακό καφέ με χαρουποκαφέ και κουρκουμά. Άλλη ωφέλιμη χρήση είδε και μια φίλη που ως μητέρα έπρεπε να βρει τρόπο ν' αντιμετωπίσει την δυσκοιλιότητα του μωρού της. Η παιδίατρος της πρότεινε να δοκιμάσει χαρουπάλευρο . Πράγματι, είδε τις ενοχλήσεις του μωρού της να εξαφανίζονται. Αυτό μ' εντυπωσίασε και το έψαξα λίγο. Πέτυχα λοιπόν, ένα άρθρο παιδιατρικής : https://www.paidiatros.gr/el/χορήγηση-γάλακτος-με-χαρουπάλευρο-σε-βρέφη-με-δυσκοιλιότητα στο οποίο αναφέρεται πως δόθηκε ειδικό γάλα με χαρουπάλευρο και η βρεφική δυσκοιλιότητα βελτιώθηκε κατά 91,6% ! Έκτοτε η συγκεκριμένη μητέρα, φτιάχνει κουλουράκια με χαρουπάλευρο και η τούρτα γενεθλίων είχε γάλα αμυγδάλου και χαρουπόμελο. Φαίνεται να είναι πολύ ικανοποιημένη απ' τη βελτίωση που έχει δει μέσω της διατροφής.
Αρκετές διατροφικές πληροφορίες, δίνουν και οι παρακάτω σύνδεσμοι :
https://www.ola-bio.gr/charoypaleyro-vio-chyma-25kg
"Το χαρουπάλευρο περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη, αλλά λιγότερο λίπος από την σκόνη του κακάο. Όσοι δεν θέλουν την διεγερτική καφεΐνη και την θεοβρομίνη, αλκαλοειδές στην σοκολάτα, το χαρουπάλευρο τους είναι πολύτιμο."
"Το χαρούπι θεωρείται φυσικό γλυκαντικό (40 –45% ζάχαρη) όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β2/ Β3/ Β6 και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη και υδατάνθρακες (Kirsch Mann, 2007).
Το χαρούπι έχει το 1/3 των θερμίδων της σοκολάτας και είναι πλούσιο σε πηκτίνη. Δεν περιέχει φαινυλαιθυλαμίνες που περιέχονται στην σοκολάτα και προκαλούν ημικρανίες. Το ασβέστιο του χαρουπιού είναι διπλάσιο από αυτό του καφέ και χωρίς το οξαλικό οξύ του κακάο που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. 100 gr. χαρουπάλευρου περιέχουν 40 gr. ινών! Το χαρουπάλευρο έχει βιταμίνη Α και εκτός από τα προαναφερθέντα μέταλλα υπάρχουν σ΄αυτό χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο (Murray et al.,2006)Το χαρούπι καταπολεμά την διάρροια στα μικρά παιδιά ιδίως αν συνδυαστεί με ξυμένο μήλο που αφήνουμε μερικά λεπτά να γίνει σκούρο."
https://en.wikipedia.org/wiki/Carob
Ωστόσο, πάντα υπάρχουν οι διαφωνούσες απόψεις όπως αυτή: https://www.newyorker.com/culture/annals-of-gastronomy/how-carob-traumatized-a-generation
στην οποία όμως , διαπιστώνουμε πως το μόνο που προκαλεί γκρίνια στον αρθρογράφο, είναι το γεγονός οτι η γεύση του χαρουπιού δεν αντικαθιστά επαρκώς αυτήν της σοκολάτας.... 😐😏
στην οποία όμως , διαπιστώνουμε πως το μόνο που προκαλεί γκρίνια στον αρθρογράφο, είναι το γεγονός οτι η γεύση του χαρουπιού δεν αντικαθιστά επαρκώς αυτήν της σοκολάτας.... 😐😏
Τι θα πρότεινα :
Συχνά αναρωτιόμαστε εάν μια τροφή μας κάνει καλό ή μας βλάπτει. Διαβάζουμε διάφορα άρθρα, ακούμε youtube lectures , ρωτάμε γνώμες γνωστών και τελικά γεμίζει το κεφάλι μας πληροφορίες χωρίς να είμαστε σίγουροι για το αν μας εξυπηρετούν. Κάνε το εξής απλό ⇢ εάν θεωρείς πως μια τροφή πιθανόν σε βλάπτει (σε κουράζει , σου προκαλεί αλλεργίες, σε παχαίνει , κοκ) , απόκλεισέ την παντελώς απ' τη διατροφή σου για 1 μήνα ! Θα μπορέσεις να διαπιστώσεις με σιγουριά εάν βλέπεις αλλαγή στο σώμα σου, στη διάθεσή σου και στη διανοητική σου επίδοση .
🔺 Θα βιώσεις κάποια δυσκολία καθώς η δύναμη της συνήθειας θα "καλεί" αυτήν την τροφή και θα μειώνει τις αντιστάσεις σου ! Μην ενδώσεις !!! Κρατήσου κι εμπιστεύσου τον χρόνο. Αυτή η έντονη επιθυμία , "cravings" , θα μειωθούν μετά την τρίτη μέρα και θα εξαφανιστούν μετά την 21η. Όσο πιο εξαρτησιογόνα είναι η τροφή που θέλετε ν' αποκλείσετε, τόσο μεγαλύτερη "λύσσα"/έντονη επιθυμία/cravings θα νιώθετε πως έχετε και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αντιστάσεις σας στο να την κόψετε.
⇢ εάν θέλετε να διαπιστώσετε αν μια τροφή σας ωφελεί , καταναλώστε την καθημερινά ή έστω μέρα παρά μέρα (εκτός αν εάν υπάρχει αντίθετη ιατρική ή διατροφολογική οδηγία !!!) , και ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα δείτε αν υπάρχει βελτίωση στον οργανισμό σας.
🔺 Κι εδώ όμως, υπάρχει μια παγιδούλα... Μπορεί να θέλετε να δείτε βελτίωση βάζοντας μια τροφή στο πρόγραμμά σας αλλά ... εάν καταναλώνετε καθημερινά ή συχνά τροφές που σας βλάπτουν πχ. ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κλπ, τα συμπτώματα που βιώνετε ( πχ κούραση, πονοκέφαλοι, αλλεργίες, πρησμένα άκρα κι αρθρώσεις, υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις, δυσκοιλιότητα, κοκ), δ ε ν θα υποχωρήσουν εάν απλά βάλετε μια υγιεινή τροφή στο πρόγραμμα χωρίς να καταργήσετε αυτήν που σας βλάπτει.
🔺 Θα βιώσεις κάποια δυσκολία καθώς η δύναμη της συνήθειας θα "καλεί" αυτήν την τροφή και θα μειώνει τις αντιστάσεις σου ! Μην ενδώσεις !!! Κρατήσου κι εμπιστεύσου τον χρόνο. Αυτή η έντονη επιθυμία , "cravings" , θα μειωθούν μετά την τρίτη μέρα και θα εξαφανιστούν μετά την 21η. Όσο πιο εξαρτησιογόνα είναι η τροφή που θέλετε ν' αποκλείσετε, τόσο μεγαλύτερη "λύσσα"/έντονη επιθυμία/cravings θα νιώθετε πως έχετε και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αντιστάσεις σας στο να την κόψετε.
⇢ εάν θέλετε να διαπιστώσετε αν μια τροφή σας ωφελεί , καταναλώστε την καθημερινά ή έστω μέρα παρά μέρα (εκτός αν εάν υπάρχει αντίθετη ιατρική ή διατροφολογική οδηγία !!!) , και ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα δείτε αν υπάρχει βελτίωση στον οργανισμό σας.
🔺 Κι εδώ όμως, υπάρχει μια παγιδούλα... Μπορεί να θέλετε να δείτε βελτίωση βάζοντας μια τροφή στο πρόγραμμά σας αλλά ... εάν καταναλώνετε καθημερινά ή συχνά τροφές που σας βλάπτουν πχ. ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κλπ, τα συμπτώματα που βιώνετε ( πχ κούραση, πονοκέφαλοι, αλλεργίες, πρησμένα άκρα κι αρθρώσεις, υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις, δυσκοιλιότητα, κοκ), δ ε ν θα υποχωρήσουν εάν απλά βάλετε μια υγιεινή τροφή στο πρόγραμμα χωρίς να καταργήσετε αυτήν που σας βλάπτει.
Comments
Post a Comment